ΜΠΕΓΛΕΡΙΑ-ΦΥΛΑΧΤΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΡΗΤΙΝΗ

Η τεχνητή ρητίνη είναι ένας συνδυασμός (μείγμα) από διάφορες τεχνητές ρητίνες. Αυτές παράγονται χημικά (τεχνητά) σε εργαστήρια και είναι πολυεστερικές. Με τη βοήθεια αυτών των τεχνητών πολυεστερικών ρητινών μπορούμε να μιμηθούμε – σε ένα ποσοστό 80% - την πιο σημαντική φυσική ρητίνη, το κεχριμπάρι, το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα καλύτερα κομπολόγια όλων των εποχών. Για να γίνουμε πιο σαφείς, εάν πάρουμε μια χάντρα από κεχριμπάρι και μιμηθούμε το σχήμα, το χρώμα και το βάρος της σ’ένα εργαστήριο, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή από κάποιον για να δει τη διαφορά ανάμεσα στην τεχνητή (πολυεστερική) και τη φυσική ρητίνη (κεχριμπάρι). Τα κομπολόγια από τεχνητή ρητίνη είναι πολύ υψηλής ποιότητας και επ’ουδενί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλαστικά. Οι ίδιοι οι παππούδες μας έπαιζαν με αυτά. Φυσικά, ο πολυεστέρας της εποχής των παππούδων μας ήταν ένα υλικό που ονομαζόταν "βακελίτης" το οποίο δεν υπάρχει σε ευρεία χρήση σήμερα. Ο βακελίτης κατασκευάστηκε επίσης σε εργαστήρια με την ανάμειξη τέτοιων τεχνητών υλικών(ρητινών).

Ένα κομπολόι από τεχνητή ρητίνη δεν είναι καθόλου απαραίτητο να έχει το ίδιο βάρος με ένα άλλο ανάλογο κομπολόι τεχνητής ρητίνης ακόμα κι αν έχουν και τα δύο χάντρες ιδίου σχήματος και μεγέθους. Έτσι, εμείς έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε το μείγμα της τεχνητής ρητίνης, σύμφωνα με το βάρος που επιθυμούμε για το κομπολόι μας.

Συναντάμε τις πρώτες τεχνητές πολυεστερικές ρητίνες αρκετά παλιά. Στην Τουρκία, αυτά τα κομπολόγια ονομάζονταν "Καταλίν". Άρχισαν να φτιάχνονται στα 1880 και παράγονται μέχρι σήμερα. Στην Περσία (Ιράν) άρχισαν να κατασκευάζονται την ίδια εποχή, κατασκευάζονται ακόμα και σήμερα και ονομάζονται "Σούντουρους". Στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1960 κατασκευάστηκαν κάποια μείγματα τεχνητών ρητινών που ονομάστηκαν “παλιό μείγμα Αιγύπτου”. Στην Ελλάδα ονομάζονται "ειδική τεχνητή ρητίνη" ή "παλιό μείγμα Ελληνικό" και δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστοι τέτοιοι τεχνίτες πια.


Επιλέξτε από τα προϊόντα που ακολουθούν για να δείτε λεπτομέρειες. Αν σας αρέσει κάποιο προϊόν πατήστε το κουμπί αγοράς για να το προσθέσετε στο καλάθι σας.BE2BE4BE8BE10BE12

BE13
BE14BE15BE16BE17

BE18BE19
ΚωδικόςΠεριγραφήΔιάμετροςΤιμή (€)Αγορά
BE2Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με τετράφυλλο (ιριδίζον μπλέ και πορτοκαλί) 13-10mm8
BE4Τεχν. ρητινη φυλαχτο με χελωνακι 8 euro8
BE8Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με χέρι Φατιμά 10,5-11mm8
BE10Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με κοχύλι (κόκκινο διάφανο) 12-10 mm8
BE12Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με πέταλο (κόκκινο) 13,5-10,5mm8
BE13Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με αμαξάκι (τυρκουάζ) 8-9mm8
BE14Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με αστέρι (σάπιο μήλο) 13-10mm8
BE15Μπεγλέρι από τεχν ρητινη καρδουλα 12-9mm8
BE16Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με σκαραβαίο (μαύρο) 8,5-9mm8
BE17Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη με σκορδάκι 13,5-10,5mm8
BE18Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη και κοριτσάκι (κόκκινο διάφανο) 9-9,5mm8
BE19Μπεγλέρι από τεχνητή ρητίνη και μεγάλο φύλλο (μελί διάφανο) 9-9,5mm8


Επιστροφή στον κατάλογο