Αγαπητοί φίλοι,
εραστές του παραδοσιακού κομπολογιού,

ο αγαπημένος μας σύντροφος,
κινδυνεύει!!!
Καταταγείτε στο Τάγμα των Κομβολογητών. "


                 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΤΟΥ
ΤΑΓΜΑΤΟΣ  ΤΩΝ  ΚΟΜΒΟΛΟΓΗΤΩΝ

Το Πάσχα   του 1998 ίδρυσα στο Ναύπλιο  το πρώτο και μοναδικό στο κόσμο Μουσείο κομπολογιού, πραγματοποιώντας  το Όνειρο μιας ζωής, δίνοντας "σάρκα και οστά" σε μια φαντασίωση που με ακολουθούσε και με κατείχε από παιδί.
Η εικόνα του παππού  με το Αλεξανδρινό κεχριμπαρένιο κομπολόι στο χέρι,  σ' ένα μικρό Πηλιορείτικο δωμάτιο,  γεμάτο πολύτιμες χάντρες-πολύχρωμες- περασμένες σε μεταξωτό σχοινί,  να κοσμούν τοίχους και να φουσκώνουν μαγικά σακουλάκια.  Από σπίθα μνήμης έγινε σιγά-σιγά με τα χρόνια,  φλογερό πάθος για το κομπολόι,  που έμελλε να καθορίσει αποφασιστικά την επαγγελματική μου πορεία,   την ζωή μου.

Κομπολόι,  πιστός σύντροφος της ζωής μας , μαζί στις μικρές καθημερινές μας στιγμές :
Στον περίπατο...
Στο άγχος της δουλειάς...
Στο καφενείο...
Στη στάση του λεωφορείου...
Στη προσμονή του άγνωστου...
Στο κυνήγι του χρόνου...

Πολύ περισσότερο μαζί στις μεγάλες μας, τις μοναδικές...
Στο πρώτο ραντεβού...
Στην τσέπη,  κρυφά,  του Γαμπριάτικου κουστουμιού...
Στο σαλόνι του Μαιευτηρίου...
Στον ολονύκτιο θρήνο για το χαμό αγαπημένου μας προσώπου...

Μαζί σε στιγμές μοναχικής περισυλλογής και προσευχής, σιωπηλής απόγνωσης, θορυβώδους  ενθουσιασμού...

Κομπολόι-σύντροφος,   στον αβάσταχτο πόνο της μοναξιάς μας...
Η επικοινωνία μαζί του,  με τη μαγική γλώσσα των αισθήσεων, 
Της όρασης (χρώμα)
Της αφής (βελούδινο χάδι της χάντρας)
Της ακοής(μελωδικός πέτρινος ήχος)
Και της όσφρησης, ως προς τα κεχριμπαρένια (η μυρωδιά του ρετσινιού τρίβοντας το στις χούφτες μας)

Και με την επίσης μαγική γλώσσα, του χορού και της κίνησης, ανάλογα των συναισθημάτων μας... Τον νωχελικό χορό της καλοκαιρινής νύχτας,  τον έντονο της χαράς ή του εκνευρισμού, τον «σφιγμένο» της ιδρωμένης αγωνιάς...
Επικοινωνία αισθησιακής και αισθητικής απόλαυσης,   ατελείωτος χορός ανάμεσα στα δάκτυλα και την ψυχή να ζωγραφίζει τα συναισθήματα μας.
Στις απέραντες περιπλανήσεις μου στους "δρόμους του κομπολογιού" ,  στα δαιδαλώδη σοκάκια των παζαριών της Ανατολής,  στις έρημους,  και στα απόκρυφα Μοναστήρια της,  αναζητώντας χαμένα `η καλά κρυμμένα από βέβηλα χέρια,   κομπολόγια,  συνάντησα και άλλους πιστούς εραστές της μυστικής εξουσίας που ασκούν οι δυνάμεις του στον άνθρωπο,  εραστές της λάμψης και της φλόγας του κεχριμπαρένιου κομπολογιού. Όλους εσάς που καλώ σήμερα εδώ γύρω από το Μεγάλο τραπέζι μιας πικρής πραγματικότητας που ασυλλόγιστα ασελγεί εις βάρος του κομπολογιού,   μετατρέποντας το από ζωντανό σύντροφο και συνοδοιπόρο της ζωής μας,  σε μεταλλικό `η πέτρινο άψυχο παραστάτη της βιοτικής ανάγκης και ματαιοδοξίας της σύγχρονης εποχής.

Έμποροι μαστροποί κατασκευαστές το κακοποίησαν βάναυσα.   Στο όνομα της εμπορευματοποιημένης λάμψης και της επίδειξης,  το " μασκάρεψαν "- Έβαλαν γυαλιστερές ψυχρές μεταλλικές χάντρες ή νεκρές παγωμένες πέτρες σε αλυσίδες και  το " επέβαλλαν " στα χέρια ανύποπτων και αδαών συνάνθρωπων μας,   ξεγελώντας τους με τον πιο ανήθικο τρόπο - ότι αυτό είναι το κομπολόι.  Νέκρωσαν τις αισθήσεις αφού πρώτα τις βίασαν.

Μόνο η κίνηση έμεινε για να χτυπούν οι μεταλλικές χάντρες μεταξύ τους και να ηχούν σημαίνοντας την ώρα μηδέν.  Σήμα κίνδυνου για εμάς ο ήχος αυτός.
Κραυγή βοηθείας...
Σειρήνες συναγερμού...

Με σεβασμό στην ιστορία δανειζόμαστε το όνομα του " Τάγματος των Κομβολογητών", των Μοναχών της Δυτικής Ευρώπης του 15ου αιώνα,  των αγωνιστών της χριστιανοσύνης που με όπλο τους το κομπολόι,   σύμβολο πίστης και δύναμης μέσα από τη   προσευχή,  πολέμησαν κατά των αλλόθρησκων.

Σας καλώ να υψώσουμε τη σημαία μιας διαρκούς επανάστασης υπέρ του αληθινού κομπολογιού,  να χαράξουμε το δικό μας πεδίο μάχης έξω από τα περιορισμένα και στενά όρια της φιλικής μας παρέας,  ιδρύοντας το δικό μας " Τάγμα των Κομβολογητών " ,  ευλαβείς διάκονοι αφιερωμένοι στη διάσωση ,  προστασία και διάδοση  της ανεκτίμητης αξίας του αυθεντικού κομπολογιού,  του αληθινού συντρόφου.

Το χρέος μας διπλό. Να θυμίσουμε στους παλιούς και να διδάξουμε στους νέους ότι το αληθινό είναι μόνο αυτό που είχαν οι πατέρες μας και οι παππούδες μας- ότι είναι μόνο αυτό που οι χάντρες του είναι φτιαγμένες από ύλη που κάποτε είχε ζωή : κεχριμπάρι (ρητίνη κωνοφόρων δένδρων),  μαύρο κοράλλι (γιούσουρι) κόκαλο,  ξύλο,  όστρακο (φίλντισι),  κέρατο, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σύντροφο της ζωής μας Μέταλλα και Πέτρες...

 Χρέος μας επίσης να καλέσουμε κοντά μας σε συμπαράταξη και όλους εσάς τους αποφασισμένους να δώσετε τον ίδιο αγώνα μαζί μας μέσα από τις τάξεις του Νέου "Τάγματος των Κομβολογητών", κατά των βαρβάρων κατασκευαστών και εμπόρων που κακοποιούν συνειδητά και ασυνείδητα τον "σύντροφό μας".

 Το "Στρατηγείο" εδρεύει στο Μουσείο κομπολογιού στο Ναύπλιο,  εκεί όπου φυλάσσονται όλη η γνώση και τα παλιά κομπολόγια του κόσμου.

Όλοι οι φίλοι που επιθυμείτε να καταταγείτε στο Τάγμα,   μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω τηλεφώνου `η fax `η ακόμα καλύτερα να μας επισκεφθείτε αν μπορείτε, για να υπογράψετε αυτή την Ιδρυτική Διακήρυξη, και να λάβετε γνώση της διαδικασίας για την κατάταξή σας στο Τάγμα, για τα καθήκοντα και τα δικαιώματά σας που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του "Τάγματος των Κομβολογητών", τον οποίον θα παραλάβετε αφού υπογράψετε την ιδρυτική διακήρυξη.

Εμπρός λοιπόν
Σε κανένα χέρι Μέταλλα ή Πέτρες,
Εμπρός λοιπόν
Με το χρώμα...
το χάδι...
τον ήχο...
ενάντια
στη μοναξιά.

 

Αποσπάσματα απο τον
"Καταστατικό Χάρτη του Τάγματος των Κομβολογητών"

Μερικά απο τα καθήκοντα των μελών :

...δεν θα σταματήσετε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας, γιατί κανείς δεν μπορεί να μάθει όλα τα μυστικά του συντρόφου κομπολογιού τα τόσα καλά κρυμμένα. Όμως κύριο και ιερό καθήκον σας είναι αυτό του «κήρυκα». Έχοντας στο ένα χέρι το βιβλίο και στο άλλο το παλιό σας κομπολόι θα διδάσκετε όπου και αν βρίσκεστε, ποιο είναι το αληθινό. Θα κοιτάτε τους ανθρώπους στα χέρια. Αν έχουν τον σωστό σύντροφο θα τους συγχαίρετε και θα τους καλείτε να καταταγούν στο Τάγμα. Αν όμως έχουν κάποιο από τα άθλια ομοιώματα τότε πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με αυτούς. Να τους δείξετε το αληθινό να τους το δώσετε να το "αγγίξουν", να τους πείσετε ότι παραπλανήθηκαν, και ότι πρέπει να έρθουν μαζί μας. Αυτοί οι φίλοι μας ενδιαφέρουν γιατί μας χρειάζονται...

Μερικά απο τα προνόμια των μελών :

1.   Το πωλητήριο του Μουσείου δεσμεύεται από σήμερα με την ίδρυση του "Τάγματος των Κομβολογητών", τα προς πώληση παλαιά κομπολόγια της περιόδου 1800-1950, να μην τα διαθέτει πλέον στο ευρύ κοινό, αλλά μόνον στα μέλη του Τάγματος και με την παρακάτω διαδικασία.
Περίπου μια φορά τον Μήνα και ανάλογα με το προς πώληση απόθεμα που το Μουσείο θα αποφασίζει, όλα ανεξαρτήτως τα μέλη θα λαμβάνουν με το ταχυδρομείο φάκελο με φωτογραφίες, περιγραφή, τιμές και κώδικες των προς διάθεση κομπολογιών.Το μέλος που θα επιθυμεί κάποιο, θα μπορεί ή να προσέρχεται στο Μουσείο, απαραίτητα με την ταυτότητά του- ή με επιστολή ή fax συνοδευόμενα απαραίτητα με φωτοτυπία της ταυτότητάς του. Το κάθε κομπολόι θα συνοδεύεται με πιστοποιητικό γνησιότητας (προέλευση, υλικό, ηλικία κ.α.) Όλοι οι φάκελοι, το Μουσείο αναλαμβάνει την ευθύνη, να φθάσουν την ίδια μέρα στα Μέλη.
Έτσι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος σε ποια χέρια το κομπολόι-σύντροφος θα πηγαίνει.

2.   Όλα τα Μέλη, με την επίδειξη της ταυτότητάς σας, θα μπορείτε να αγοράζετε από το πωλητήριο του Μουσείου κομπολόγια που έχουν κατασκευαστεί από το 1960 μέχρι σήμερα, με έκπτωση από 20% για τα παλαιότερα, έως 40% για τα καινούργια.

Διαβάστε τον πλήρη καταστατικό χάρτη

Σημείωση : Τα καθήκοντα και προνόμια, αφορούν τα ενεργά μέλη.

Ενεργό μέλος είναι αυτό που βρίσκεται σε συχνή επαφή με το Τάγμα, είτε προσωπικά είτε με αλληλογραφία. Είναι αυτό που φέρνει προς κατάταξη, πάνω από ένα καινούργιο "φίλο" του κομπολογιού τον χρόνο. Είναι αυτό που "δουλεύει" αποδεδειγμένα για την διάσωση και διάδοση του αληθινού κομπολογιού. Είναι αυτό που εμφανίζεται από καιρό σε καιρό στην έδρα του τάγματος που είναι το Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο ή αλληλογραφεί και μοιράζεται τις εμπειρίες του, τις ιδέες του αλλά και εμπλουτίζει τις γνώσεις του γιατί ως γνωστόν δεν υπάρχει γνώση τετελειωμένη. Σε αντίθετη περίπτωση κάθε μέλος που δεν τηρεί τα παραπάνω, παύει αυτομάτως να αποτελεί μέλος του τάγματος διότι ως γνωστόν "μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονούνται"

    

Ταυτότητα μέλους

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Συμφωνώ απόλυτα με τις αρχές της ιδρυτικής διακύρηξης του "Τάγματος των Κομβολογητών" και αποδέχομαι τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν απο τον Καταστατικό Χάρτη.
Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα, αν μεριμνήσετε τα δέοντα για την κατάταξή μου στο "Τάγμα των Κομβολογητών"

ΜετάΤιμής                
Υπογραφή                 

Όνομα ...........................................................
Επώνυμο .......................................................
Οδός & Αριθμός ............................................
Τ.Κ. ..............................................................
Πόλη .............................................................
Tηλ ...............................................................
FAX ..............................................................
e-mail ...........................................................

 


Εκτυπώστε, συμπληρώστε και ταχυδρομήστε την αίτηση στο Μουσείο.
Εναλλακτικά μπορείτε να την στείλετε και με Fax.

Για εύκολη εκτύπωση της αίτησης κάντε click εδώ,
και εκτυπώστε το νέο παράθυρο.
Ραλλού Γρομιτσάρη - Ελένη Ευαγγελινού
Σταϊκοπούλου 25
Ναύπλιο 21100
Τηλ. - Fax : (27520) 21618
e-mail :
komuseum@otenet.gr
Αν δεν βλέπετε το μενού, κάντε click εδώ