ΗΛΕΚΤΡΟΝ - ΚΑΧΡΑΜΑΝ (ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΧΡΩΜΟ ΥΕΜΕΝΗΣ)

Kahraman : Η λέξη σημαίνει κεχριμπάρι στα Αραβικά. Πέρασε στη γλώσσα μας «αντικαθιστώντας» την ελληνική λέξη που είναι Ήλεκτρον. Είναι πολύ παλιά κομμένο Ήλεκτρο και συνηθίζεται στην αγορά να ονομάζεται «Κεχριμπάρι Υεμένης» γιατί τα Αραβικά Μουσουλμανικά – Ισλαμικά προσευχητάρια στην καλύτερη εκδοχή τους ήταν και είναι απαραίτητο να προέρχονται από αγνό, καθαρό υλικό μιας και η επαφή μαζί του (με το αντικείμενο) συνδέει τον άνθρωπο με το Δημιουργό του. Και το κέντρο του Ισλάμ ως γνωστό ήταν η Υεμένη.

Από ρετσίνι – Ήλεκτρον γίνονταν πολλά προσευχητάρια. Επίσης, όμως, έγιναν προσευχητάρια από ένα άλλο ρετσίνι που δεν είναι γνωστό ευρέως αφού έχει μεγάλη ομοιότητα με το Ήλεκτρον. Αυτό το ρετσίνι έρχεται από την Αν. Αφρική και λέγεται Κοπάλιο. Η διαφορά είναι ανεπαίσθητη. Στην φωτιά μπορεί κανείς να το καταλάβει γιατί καιόμενο αναδύει μια γλυκιά μυρωδιά, κάτι μεταξύ πεύκου και λιβανιού. Σε αντίθεση με το ρετσίνι – Ήλεκτρο (κεχριμπάρι) που στη φωτιά αναδύει μια οξεία – καυτή μυρωδιά πεύκου. Αυτή η οξύτητα είναι που κάνει τη διαφορά και το κάνει μοναδικό και προέρχεται από τις τεράστιες ποσότητες οξυγόνου που προσέλαβε από τη φύση στον καιρό της δημιουργίας του – στην εποχή των πρώτων δεινοσαύρων – 5η Περμιακή Περίοδος.

Το Ήλεκτρον δημιουργήθηκε από συγκεκριμένο είδος κωνοφόρου, το Πίνιτες Σουσίνιφερ που δεν υπάρχει πια. Η πατρίδα του ήταν και είναι η Βαλτική και πέριξ αυτής της περιοχής. Έχει σκληρότητα 4,5 % της κλίμακας Mohs.

Τα παλιά κομμένα αυτά κεχριμπάρια που βλέπετε προέρχονται από Ήλεκτρον που κόπηκε για να γίνει προσευχητάριο από τον 18ο αιώνα και το τέλος του και τις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι πολύ μαλακό (σαν το τσόφλι του αυγού). Είναι για να μετριέται με τρυφερότητα και όχι να «γυρνά βόλτα» (όπως συνηθίζουμε να παίζουμε το κομπολόι μας). Το υλικό διασώθηκε γιατί ποτέ δεν «χτυπιόταν» μια χάντρα επί της άλλης στα προσευχητάρια για να παράξει ήχο αλλά μόνο μετρούμενη.

Κάθε φορά θα εμφανίζονται κάποια κομμάτια για όσους πελάτες θέλουν να διευρύνουν τη συλλογή και την εμπειρία τους πάνω στο μαγικότερο υλικό που είναι το Ήλεκτρον. Επίσης θα παρουσιάζουμε κατά καιρούς κάποια κοσμήματα. Εδώ παρουσιάζουμε από το ίδιο υλικό κάποια βραχιόλια για όσους γνωρίζουν πως οι ιδιότητες του υλικού αυτού είναι μαγικές – ευεργετικές – μοναδικές όπως: Αναδόμηση του Ηλεκτρικού Κύκλου μέσα μας τονώνοντας και ηρεμώντας τον κεντρικό υπολογιστή εντός που είναι η καρδιά, ρύθμιση του αδενικού μας συστήματος (θυροειδείς αδένες και λοιποί).