ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙΟΥ. ΜΑΣΤΙΧΑ – ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ (1900-1950)

Τα κομπολόγια από Ήλεκτρον – Κεχριμπάρι, Μαστίχα, προέρχονται από την ανάμειξη ρινισμάτων του Ήλεκτρου - Κεχριμπαριού (ανάμειξη που προήλθε από τα υπόλοιπα τρίμματα – κομμάτια που έμεναν ως άχρηστο υλικό μετά την κατασκευή των ισλαμικών προσευχηταρίων από Ήλεκτρον – Κεχριμπάρι) και ρινισμάτων βακελίτη. Αυτά κατασκευάστηκαν σε εργαστήρια που βρίσκονταν στην Αίγυπτο, την Περσία, την Τουρκία και την Συρία. Οι αυθεντικές Μαστίχες είναι πανομοιότυπες με το Ήλεκτρον - Κεχριμπάρι και δεν μπορούμε να βρούμε τη διαφορά ανάμεσά τους εύκολα. Τα χρώματα και οι σκιές της Μαστίχας είναι ίδια με αυτά του αυθεντικού Ήλεκτρου - Κεχριμπαριού.

Το όνομα προέρχεται από την Αραβική λέξη “ΜΙΣΤΕΚΑ”, που σημαίνει “ΜΑΣΤΙΧΑ”, αφού η μυρωδιά που ανέδυαν τα κομπολόγια αυτά καθώς τα έπαιζαν στα χέρια τους και ζεσταίνονταν, θύμιζε τη μαστίχα. Τα τελευταία αυθεντικά κομπολόγια του είδους φτιάχτηκαν γύρω στα 1940-1950. Μετά από αυτά τα χρόνια χάθηκε η τεχνογνωσία.

Ακόμα φτιάχνονται τέτοιου είδους κομπολόγια αλλά ο τίτλος τους χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμόν αφού η κατασκευή τους δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την αρχική μέθοδο: δεν χρησιμοποιείται καθόλου Ήλεκτρον - Κεχριμπάρι στο μείγμα παρά μόνο διάφορες ρητίνες και ιδιαίτερα βακελίτης και πολυεστέρας.